Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - دبيرکل حزب الله لبنان گفت «نه تحليل بلکه اطلاعاتي دارم مبني بر اين که عربستان از اسرائيل خواسته به لبنان حمله کند و رژيم صهيونيستي هم‌اکنون در حال بررسي اين مسئله است». البته سيد مقاومت به صهيونيست‌ها درباره کوچکترين اشتباه يا خطا در ارزيابي اوضاع هشدار داد.
به گزارش خبرنگار گروه سياسي خبرگزاري ميزان، هيئت حاکمه جديدِ جوان و ناپخته آل‌سعود گويا عطشي سيري‌ناپذير براي اقدامات نابخردانه و جاهلانه و احتمالا هلاکت‌آميز دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


«محمد بن سلمان» وليعهد نوسبيل و حريص آل‌سعود که همه کاره اين روز‌هاي رژيم سعودي است تصميم گرفته که ساختار حاکميتي عربستان را از وهابي‌گري بزدايد و به دامن ناسيوناليسم سکولار بغلتد. او در اين راه نياز به تصفيه سياسي درون حکومتي دارد. بازداشت حدود 500 شاهزاده متنفذ سعودي به جرم فساد اقتصادي در روز‌هاي اخير در همين راستا ارزيابي مي‌شود. البته به تعبير ستون‌نويس مشهور نيويورک تايمز، مقابله با فساد در ساختار فاسد آل سعود، نياز به فردي دارد که دامنش از فساد مبرا باشد نه «محمد بن سلمان»‌ي که هنوز ماجراي ولخرجي 500 ميليون دلاري‌اش براي خريد قايق تفريحي در جنوب فرانسه در عربستان نقل محافل است.
بيش از دو سال کودک‌کشي سعودي‌ها در يمن
اما فارغ از مسائل داخلي، «محمد بن سلمان» در سياست‌هاي منطقه‌اي‌اش نيز بسيار عجولانه، نابخردانه و حتي جنايتکارانه حرکت مي‌کند. بيش از 30 ماه است که از تهاجم وحشيانه ائتلاف سعودي و به يمن و بمباران مردم و زيرساخت‌هاي اين کشور مي‌گذرد. در نتيجه اين حملات وحشيانه هزاران يمني اعم از زن و کودک کشته شده اند؛ حدود يک ميليون يمني به بيماري مهلک وبا مبتلا شده اند و 7 ميليون يمني با قحطي مواجه‌اند.
آل سعود و وليعهد خام و جنايتکارش، حالا مي‌خواهند همان سناريو يمن را در لبنان پياده کنند؛ هدفشان زدن حزب الله و مقاومت است؛ در اين راه مستظهر و دلخوش به حمايت آمريکا و رژيم صهيونيستي نيز هستند. در نسخه يمن همگان شاهد بودند که «عبد ربه منصور هادي»، رئيس جمهور اين کشور پس از عزيمت به عربستان، با چراغ سبز رياض، از سمت خود استعفا و فرمان جنگ داخلي در کشورش را صادر کرد و چندي بعد نيرو‌هاي ائتلاف سعودي نيز براي کشتار مردم يمن به کمکش آمدند.
تشابه اقدام سعودي‌ها در لبنان با مدلِ يمن
ماجراي «سعدحريري» و لبنان نيز بسيار با يمن مشابه است؛ حريري نيز درست به مانند «منصورهادي» رئيس‌جمهور مستعفي و خائن يمن به رياض فراخوانده شد و پس از آنکه از روي يک متن از قبل نوشته شده، استعفايش را قرائت کرد، اتهاماتي را عليه ايران مطرح کرد.
خبر منبع انگليسي از جزئيات بازداشت سعدحريري در عربستان
«رابرت فيسک» نويسنده و تحليلگر ارشد روزنامه اينديپندنت انگليس که در بيروت ساکن است، داستان فراخوانده شدن سعد حريري به رياض که به بازداشتش منجر شد را اينگونه شرح مي‌دهد:
«روز جمعه 3 نوامبر (12 آبان)، سعد حريري در بيروت در جلسه کابينه بود که تماسي دريافت کرد که در آن از او خواسته شد به ملاقات پادشاه سعودي برود. شما هم مانند حريري درخواست يک پادشاه را رد نمي‌کنيد، حتي اگر همين چند روز قبل او را ملاقات کرده باشيد. به خصوص وقتي که عربستان 9 ميليارد دلار به شرکت "اوگر" متعلق به حريري بدهکار باشد. وقتي که هواپيماي حريري در رياض به زمين نشست، اولين چيزي که ديد نيرو‌هاي پليسي بودند که هواپيما را محاصره کرده اند. آن‌ها وقتي سوار هواپيما شدند، تلفن همراه او و محافظانش را ضبط کردند. ساعاتي بعد حريري با خواندن بيانيه استعفا، وزراي کابينه لبنان را شوکه و غافلگير کرد. حريري هرگز از چنين عباراتي که در متن استعفايش بود، استفاده نمي‌کرد. به عبارت ديگر، اين بيانيه را او ننوشته بود. يکي از کساني که او را به خوبي مي‌شناسد، اين هفته گفت که اين او نبود که صحبت مي‌کرد. سعودي‌ها به نخست‌وزير لبنان دستور داده بودند که استعفا دهد و اين استعفا را از رياض اعلام کند. همسر و خانواده حريري اکنون در رياض هستند تا اگر او به بيروت بازگشت، آن‌ها گروگان بمانند. در بيروت اين بحث هست که از "بهاء" برادر بزرگ سعد حريري خواسته شده که جاي او را در کابينه بگيرد. او انتظار آنچه اتفاق افتاد را نداشت. در واقع حريري براي روز دوشنبه جلساتي با صندوق بين‌المللي پول و بانک جهاني و ملاقات‌هايي در مورد ارتقا کيفيت آب هماهنگ کرده بود. کسي که قرار باشد از نخست‌وزيري کناره‌گيري کند چنين کاري نمي‌کند. سفر حريري هم به امارات با اين هدف انجام شد که عربستان وانمود کند نخست‌وزير مستعفي لبنان در بازداشت نيست».
نقشه مشترک آمريکا، رژيم صهيونيستي و سعودي‌ براي لبنان
اما سيدحسين نقوي‌حسيني نماينده مردم ورامين، قرچک و پيشوا در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سياسي خبرگزاري ميزان با اشاره به تشابه سناريوي استعفاي «سعد حريري» با استعفاي «منصور هادي» رئيس جمهور مستعفي يمن در نتيجه فشار عربستان و اهداف تخريب‌گرايانه اين رژيم از اين تاکتيک، گفت:آمريکايي‌ها و صهيونيست‌ها و سعودي‌ها در منطقه ميدان را باخته‌اند و به اصطلاح نتوانسته‌اند اهداف خود را در منطقه، اعم از تحرکات در سوريه، حمايت از داعش، سقوط بشار اسد و جنگ در عراق، دنبال کنند.
سخنگوي «کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي» مجلس با بيان اينکه يکي از کشور‌هايي که هيچکس نمي‌تواند نقش ايران را در آن منطقه انکار کند، لبنان است، تأکيد کرد: به خاطر داريم که سال گذشته به مدت 7 الي 8 ماه جايگاه نخست وزيري لبنان خالي ماند و سعد حريري هم اين سمت را نپذيرفت و مي‌رفت که اين کشور با يک بحران مواجه شود لذا اين دقيقاً خواسته آمريکا، اسرائيل و عربستان بود تا در لبنان بحران ايجاد شود و اين بحران زمينه‌اي براي حضور آن‌ها در منطقه فراهم کند و به نوعي با ايران مقابله شود.
نقوي حسيني با بيان اينکه بالاخره سعد حريري با وساطت سيدحسن نصرالله جايگاه نخست وزيري را پذيرفت و آرامش به لبنان بازگشت خاطرنشان کرد: اين بازگشت آرامش براي عربستان، آمريکا و اسرائيل قابل پذيرش نبود که ايران و حزب الله بخواهند آرامش لبنان را تأمين کنند بنابراين اين رژيم‌ها به دنبال اين بودند که مجدداً لبنان را به بحران برسانند تا اينکه با رفت‌وآمد‌ها، نشست‌ها و دلار‌هاي نفتي توانستند پاي سعد حريري را به عربستان باز کنند که نهايتاً اين مسئله به استعفاي وي ختم شد.
سخنگوي «کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي» مجلس با اشاره به فشار‌هاي عربستان به سعد حريري براي استعفا از سمت نخست وزيري لبنان، تصريح کرد: آمريکايي‌ها، صهيونيست‌ها و سعودي‌ها قصد دارند لبنان را به يک ميدان مقابله تبديل کنند در حالي‌که ايران اصلاً به دنبال تنش و مقابله با هيچ کشوري نيست لذا ايران هميشه به دنبال بهبود مناسبات، بازگشت آرامش به منطقه و عدم مداخلات کشور‌ها فتنه‌گر در منطقه بوده است و همواره به دنبال همکاري با کشور‌هاي همسايه است بنابراين اين طبيعي است که مثلث شوم عربستان، آمريکا و اسرائيل عامل اين دخالت‌ها و تنش‌زايي‌ها و ايجاد بحران و جنگ شوند.
وي با اشاره به اينکه استعفاي سعد حريري شبيه سناريوي خروج منصور هادي از يمن است، افزود: عربستان دچار يک اشتباه استراتژيک شده است و آن اشتباه اين است که مي‌خواهد نقش ژاندارمي منطقه را براي غربي‌ها و اسرائيلي‌ها بازي کند لذا به همين خاطر درست مثل دوران قرون 14 و 15 به بحرين و يمن لشکرکشي مي‌کند تا امنيت آنجا را حفظ کند؛ بنابراين حالا نوبت لبنان است و وقتي نخست وزير لبنان را در رژيم خود نگه مي‌دارند قطعاً مي‌کوشند کدخداي منطقه باشند و به لبنان هم لشکرکشي کنند.
سناريو ثانويه سعودي‌ها
اما فرداي روزي که مقامات رياض، سعدحريري را احضار و بازداشت کردند، سعودي‌ها از سناريو ديگري رونمايي کردند و پس از آنکه انصارالله يمن در پاسخ به جنايت‌هاي بيشمار سعودي‌ها در اين کشور، با موشک «برکان 2 اچ» اطراف فرودگاه ملک خالد رياض را (بدون آنکه آسيبي به غيرنظاميان برسد) مورد هدف قرار دادند، دستگاه تبليغاتي و سياسي آل سعود شروع به فضاسازي کرد که اين اقدام حوثي‌هاي يمني با همکاري ايران و حزب الله لبنان صورت گرفته است.
در واقع سعودي‌ها به موازات ايجاد بحران سياسي در لبنان با زنداني کردن نخست‌وزير اين کشور در صدد هستند تا زمينه رودررويي نظامي با حزب الله لبنان و حمله به مردم لبنان را هم فراهم کنند. آن‌ها براي اين اقدام يک زمينه‌سازي ديگر هم کرده‌اند؛ آنجا که در متن استعفاي سعد حريري، بخش مربوط به عدم امنيت جاني او را هم گنجاندند تا در فرآيند اجماع سازي يورش و حماقت احتمالي خود در لبنان نيز با مشکلي مواجه نشوند.
تلاش سعودي‌ها براي حمله به لبنان
سيد حسن نصرالله دبيرکل حزب الله لبنان نيز در سخنراني روز جمعه (19 آبان) خود به تلاش سعودي‌ها براي حمله به لبنان اشاره کرد و گفت که «نه تحليل بلکه اطلاعاتي دارم مبني بر اين که عربستان از اسرائيل خواسته به لبنان حمله کند و رژيم صهيونيستي هم‌اکنون در حال بررسي اين مسئله است».
البته سيد مقاومت در همان سخنراني، به صهيونيست‌ها درباره کوچکترين اشتباه يا خطا در ارزيابي اوضاع هشدار داد و به سران تل‌آويو گفت که «جريان مقاومت و حزب‌الله امروز از هر زماني ديگري قوي‌تر است».
مضحک‌ترين لطيفه سال؛ عربستان، ايران را تهديد کرد
«محمد بن سلمان» که براي به تخت پادشاهي نشستن در رياض لحظه‌شماري مي‌کند و در اين راه در حال درو کردن همه مخالفان داخلي است، براي منحرف کردن اذهان داخلي و خارجي گويا در روياي جنگ‌افروزي در منطقه است؛ لبنان جدي‌ترين گزينه اين جوانک است؛ البته او به قدري گستاخ شده است که به اعضاي هيئت حاکمه عربستان نيز دستور تهديد کردن ايران را هم به بهانه حمله به فرودگاه ملک خالد رياض داده است!
بزرگتر از سعودي‌ها هم نتوانستند عليه ملت ايران کاري کنند
حسن روحاني رئيس جمهور ايران روز چهارشنبه (17 آبان) در جلسه هيئت دولت، به موضوع تهديدات آل‌سعود نيز اشاره کرد و خطاب به حکام سعودي گفت که «شما قدرت و جايگاه جمهوري اسلامي ايران را به خوبي مي‌شناسيد و بزرگتر از شما‌ها نتوانستند عليه ملت ايران کاري از پيش ببرند. آمريکا و اذنابش تمام امکانات و قدرت خود را بسيج کردند، اما نتوانستند کاري بکنند».
آيت‌الله سيد احمد خاتمي خطيب موقت نماز جمعه تهران نيز در خطبه‌هايش با اشاره به تهديدات سعودي‌ها و وليعهد بي‌تجربه و جنگ‌طلبش گفت که «اين جوان ناپخته مدام ايران و حزب‌الله را تهديد مي‌کند که چنين و چنان مي‌کند. خجالت بکشيد شما يمن را با خاک يکسان کرده‌ايد، سازمان ملل مي‌گويد قحطي بي‌نظيري دريمن اتفاق افتاده و انگار خوراک شما کشتار انسان‌هاست. بزرگتر از شما‌ها که صدام بود با اين ملت درافتاد و سرانجام اين ملت او را به روز سياه نشاند شما که عددي حساب نمي‌شويد از اين کار‌هاي بچه‌گانه دست برداريد. اگر اين حرف‌ها ادامه يابد و به خيال خام خود وارد عرصه عملي شويد يک سيلي خواهيد خورد که نتوانيد از جايتان بلند شويد».
نطق قاطعانه و ناصحانه
اما سعودي‌ها که اين روز‌ها گستاخانه زبان به تهديد ايران گشوده‌اند، هنوز تاريخ 8 مهر 1394 را فراموش نکرده‌اند؛ درست 6 روز از فاجعه منا و کشته شدن حدود 8 هزار زائر خانه خدا در نتيجه اهمال و قصور سعودي‌ها گذشته بود و مقامات سعودي بجاي عذرخواهي و جبران‌مافات، به تهديد و ارعاب روي آورده بودند و در مداواي مصدومان فاجعه منا و انتقال اَبدان آن‌ها به کشور‌ها از جمله ايران، کارشکني مي‌کردند؛ در اين روز (8 مهر 94) مقام معظم رهبري در بخشي از بيانات‌شان در دانشگاه علوم دريايي امام خميني نوشهر، فرمودند:
«اگر کشور ما و ملّت ما بخواهد در مقابل عناصر اذيّت‌کننده و موذي عکس‌العمل نشان بدهد، اوضاع آن‌ها خوب نخواهد بود؛ ما تا حالا خويشتن‌داري کرديم. در قضاياي متعدّدي خويشتن‌داري کرديم؛ دست ايران اسلامي از خيلي‌ها بازتر است، توانايي‌هاي ما، امکانات ما از خيلي‌ها بيشتر است؛ ميدانند که اگر بخواهند هماوردي کنند با نظام جمهوري اسلامي، در هيچ صحنه‌اي حريف نميشوند. ما رعايت ادب اسلامي، رعايت حرمت برادري در امّت اسلامي را نگه داشتيم؛ ما ميتوانيم عکس‌العمل نشان بدهيم. اگر بنا شد عکس‌العمل نشان بدهيم، عکس‌العمل‌هاي ما خشن هم خواهد بود، سخت هم خواهد بود».
پس از اين فرمايشات قاطعانه و مقتدرانه و ناصحانه معظم‌له، مقامات سعودي از جمله همين «محمد بن سلمان» که آن روز‌ها جانشين وليعهد بود و «عادل الجبير» وزير خارجه سعودي، زبان هتاکانه خود را در کام کردند و ديگر جرئت تهديد کردن ايران را پيدا نکردند. حتي به گفته مسئولان وقت سازمان حج و زيارت، خدمات رساني و همکاري سعودي‌ها پس از آن فرمايشات قاطعانه، براي شناسايي و بازگرداندن پيکر‌هاي مطهر جان‌باختگان فاجعه منا به کشورعزيزمان تسريع شد.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۴۹۲۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد

به گفته مقامات آمریکایی، عربستان سعودی و ایالات متحده در حال نهایی کردن جزئیات یک توافق مهم برای تقویت تجارت و دفاع دوجانبه هستند، اما اگر عربستان و اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار نکنند، توافقی حاصل نخواهد شد.

به گزارش جماران، سی ان ان در تحلیلی در این باره می نویسد:

 یک معاهده دفاعی، ائتلاف امنیتی هفت دهه ای بین عربستان سعودی و ایالات متحده را مستحکم و آنها را هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک می کند، زیرا دشمنان ایالات متحده مانند ایران، روسیه و چین به دنبال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه هستند. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مدت‌هاست که به دنبال روابط با عربستان سعودی است، زیرا این اقدام می‌تواند در سراسر جهان اسلام تاثیر خود را بگذارد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده در حال مذاکره برای یک قرارداد بزرگ شامل سه جزء است.

مولفه اول شامل بسته ای از توافقات بین آمریکا و عربستان سعودی، مولفه دیگر عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل و مولفه سوم تشکیل کشور فلسطین است.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این سه  با هم مرتبط هستند و هیچ کدام بدون دیگران جلو نمی روند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک میزگرد در کنفرانس اقتصادی این هفته در ریاض گفت: برای اینکه عادی سازی بین عربستان سعودی و اسرائیل محقق شود، باید مسیری برای تشکیل کشور فلسطین و «آرامش در غزه» وجود داشته باشد. به نظر من کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با هم در زمینه توافقات خود انجام داده اند، به طور بالقوه به اتمام نزدیک است، اما برای پیشبرد عادی سازی دو چیز لازم است: آرامش در غزه و مسیری معتبر به سوی یک کشور فلسطینی.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، در حاشیه این مجمع، بلینکن با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (MBS) دیدار کرد تا در مورد این توافق گفتگو کند. کارشناسان، پیمان عربستان و آمریکا را «مجموعه ای جامع از تفاهمات» توصیف می کنند که شامل تضمین های امنیتی، اقتصادی و فناوری برای سعودی و همچنین حمایت از برنامه هسته ای غیرنظامی این کشور می شود.

انتظار می‌رود این توافق عادی‌سازی از توافق‌نامه ابراهیم، مجموعه‌ای از معاهده‌هایی که چهار کشور عربی اسرائیل را در سال 2020 به رسمیت شناختند و تقاضای دیرینه اعراب برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی به عنوان پیش‌شرط به رسمیت شناختن اسرائیل را نادیده گرفتند الگوبرداری شود.

محمد بن سلمان پیشتر گفته بود که توافق با اسرائیل «بزرگترین توافق تاریخی از زمان جنگ سرد» خواهد بود. در سال 2021، نتانیاهو این توافق را اینگونه توصیف کرد که اسرائیل را قادر می‌سازد «دکترین قدیمی و خطرناک سرزمین‌ در ازای صلح را جایگزین کند و صلح را در ازای صلح به ارمغان آورد، بدون اینکه اسرائیل حتی یک سانتی‌متر از دست بدهد».

از آن زمان، دولت بایدن عادی سازی اسرائیل و عربستان را در مرکز سیاست خاورمیانه ای خود قرار داده است. ایالات متحده و عربستان سعودی در سال 2023 به گفتگوها درباره این پیمان ادامه دادند و انتظار می‌رفت که بلینکن در 10 اکتبر سال گذشته به ریاض برود تا درباره جزئیات آن صحبت کند، این تاریخ درست سه روز قبل از حمله حماس به اسرائیل بود که عملا این توافق را به تاخیر انداخت.

تحلیلگران می گویند که حمله بعدی اسرائیل به غزه که این منطقه را ویران کرده و بیش از 34000 فلسطینی را کشته، ممکن است پارامترهای توافق را برای عربستان سعودی تغییر داده باشد. اکنون پذیرش بخشی که خواستار مسیری «غیرقابل بازگشت» به سوی تشکیل یک کشور فلسطینی است، کلید اصلی بخش عادی سازی توافق گسترده تر خواهد بود.

نتانیاهو بارها چشم انداز تشکیل کشور مستقل فلسطینی را رد کرده و استدلال می کند که این امر به امنیت اسرائیل آسیب می زند و بر ادامه جنگ غزه تا زمانی که حماس از بین برود، مصمم است.

تحلیلگران می گویند که این موانع ممکن است منجر به تلاش عربستان برای بستن توافق دوجانبه بدون جزء عادی سازی توافق شود. اما چنین رویکردی با موانع بزرگی روبرو خواهد شد. سناتور جمهوری خواه لیندسی گراهام در این باره می گوید: توافقی که تعهد نظامی قاطعانه ایالات متحده به امنیت عربستان سعودی را بدون مولفه عادی سازی ایجاد می کند، بعید است از کنگره آمریکا عبور کند.

اگر توافقنامه دفاعی متقابل در قالب یک معاهده مورد مذاکره قرار گیرد، برای الزام آور شدن نیاز به 67 رأی در سنا دارد. گراهام در پاسخ به گزارش‌هایی مبنی بر تصمیم عربستان سعودی گفت: بدون عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان و اطمینان از تامین نیازهای امنیتی اسرائیل در مورد پرونده فلسطین، رای بسیار کمی برای توافق دفاعی متقابل بین ایالات متحده و عربستان سعودی وجود خواهد داشت.

کارشناسان می گویند که شاید بایدن بتواند با الگوبرداری از توافقنامه امنیتی دیگری که سال گذشته با بحرین امضا کرد، کنگره را برای رسیدن به توافق دور بزند. به گفته فراس مکساد، کارشناس ارشد و مدیر توسعه استراتژیک در موسسه خاورمیانه در واشنگتن دی سی، مسیر دیگری وجود دارد که حول توافقنامه یکپارچگی و رفاه امنیت جامع که دولت بایدن در سپتامبر 2023 با بحرین امضاء کرد، الگوبرداری شده است. متن این پیمان صراحتاً بیان می‌کند که ممکن است از طرف های دیگر برای پیوستن دعوت شود.

با این حال، هیچ نشانه ای مبنی بر اینکه دولت بایدن برای تصویب توافق دوجانبه با عربستان سعودی، کنگره را دور بزند، وجود ندارد. برای عربستان سعودی، توافق دوجانبه با ایالات متحده یک پیروزی بزرگ خواهد بود، که نشان دهنده پایان دورانی است که بایدن به دنبال تضعیف محمد بن سلمان به اتهام دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، ستون نویس واشنگتن پست در کنسولگری سعودی در استانبول بود.

برخی کارشناسان معتقدند که  این توافق همچنین «سلطه آمریکا را در خاورمیانه برای نسل‌ها تثبیت می‌کند و چالش رو به رشد چین و روسیه را کمرنگ می‌کند.» محمد بن سلمان مشتاق تقویت سیستم دفاعی عربستان و تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان به دور از هیدروکربن است، زیرا او یک سیاست اقتصادی بلندپروازانه به نام چشم انداز 2030 را دنبال می کند. پادشاهی سعودی دارای یک برنامه هسته ای غیرنظامی نوپا است که ولیعهد مایل به توسعه آن با حمایت ایالات متحده است.

به گفته کارن یانگ، محقق ارشد پژوهشی در مرکز دانشگاه کلمبیا، عربستان سعودی مایل است با ایالات متحده معامله کند و این احتمالاً بهترین زمان در دوران دولت بایدن برای کمک به برخی از مسائل مهم در کنگره نظیر سیاست جهانی انرژی است.

یکی دیگر از نقاط سخت در حمایت ایالات متحده از چنین برنامه ای، مخالفت آمریکا با غنی سازی محلی اورانیوم در داخل خاک کشورها است، غنی سازی یک جزء کلیدی برای تولید انرژی هسته ای است که می تواند برای تولید سلاح های هسته ای نیز استفاده شود. عربستان سعودی از نظر ذخایر اورانیوم غنی است و اصرار دارد که بتواند آن را در داخل غنی سازی کند . در صورت تحقق چنین مسئله ای این برای یک کشور عربی برای اولین بار خواهد بود. برای مثال، امارات متحده عربی همسایه، اورانیوم غنی شده را برای نیروگاه های هسته ای خود وارد می کند.

روز چهارشنبه، سناتور دموکرات، اد مارکی، رئیس مشترک گروه کاری تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات، از دولت بایدن خواست اطمینان حاصل کند که ریاض از غنی‌سازی و بازفرآوری مواد هسته‌ای خودداری می‌کند . او در بخش هایی از سخنان خود به اظهارات قبلی محمد بن سلمان استناد کرد که گفته بود  عربستان سعودی در صورت حرکت تهران به سمت سلاح هسته ای در این مسیر گام خواهد گذاشت. وی  گفت: مسیر صلح خاورمیانه نباید شامل چشم انداز عربستان سعودی مجهز به سلاح هسته ای باشد که منافع آمریکا، متحدان و شرکای خود را در سراسر منطقه تضعیف کند.

پیمان عربستان سعودی و آمریکا دو کشور را موظف می کند که برای بازدارندگی و مقابله با هرگونه تجاوز خارجی با یکدیگر همکاری کنند، اما به این تعهد جنبه معاهده رسمی نمی دهد.

زمانی که شرایط سیاسی اجازه دهد، هنوز جایی برای یک توافق امنیتی چندجانبه که در نهایت شامل اسرائیل، بحرین، ایالات متحده و دیگران باشد، وجود خواهد داشت. انتخاب با اسرائیل خواهد بود که چه زمانی آماده پاس دادن توپ به سمت تشکیل کشور مستقل فلسطین باشد.

دیگر خبرها

  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • عضو سنای آمریکا: سنا توافق با عربستان را بدون سازش با اسرائیل تصویب نمی‌کند
  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  • بلومبرگ: عربستان فعالان منتقد اسرائیل را دستگیر می‌کند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند
  • هشدار جدی عربستان به اسرائیل | خطای بزرگ را انجام نده تا ما خائن نشویم!